MF House

/

The brief calls for sustainable and spacious modern family house for a growing family of four; to balance between requirements and budget, the design rationale was to emphasis spatial and form configuration to achieve sustainability innovation and experiential quality as oppose to emphasis on use of luxurious materials.

The design orientates the living spaces towards the north to maximise the play of sunlight. North-east glassy façade allows low-angle winter sun to wash into the living space; meanwhile the cantilevered first floor volume shades the undesirable North-west high-angle summer sun. In the warm days, the column-free corner between the dining and living space opens up to form an extended living space. In the summer, steel cable trellis allows grapes vine to grow a green canopy, and in the autumn the leaves will shed to allow the entry of natural light and opens the interior spaces towards the sky outside.

 

 

Project details:
  • Client: Private
  • Project Started: April 01, 2013
  • Completed on: February 01, 2014
  • Category: ,
  • Location: Melbourne, Australia
  • Area : 250m²
  • Building Cost: Aud $475,000
  • photographer: Rachel Lewis, Alvan Siah